Kézmosás és ápolás
Kézmosás
Nagyon fontos téma napjainkban az alapos kézmosás. Valahányszor nyilvános helyen tartózkodott, akkor is ha csupán egy sétát tett a szabad levegőn, elengedhetetlen a szakszerű kézmosás.
Az alapos kézmosás megvédheti Önt és másokat is az olyan vírusos és járványos megbetegedésektől, mint például a koronavírus. A szappan az egyik leghatásosabb védekezőeszköz a vírus ellen, hiszen képes megbontani annak lipidburkát, így a vírus elpusztul, pontosabban inaktívvá válik.
Mind a folyékony, mind a hagyományos szappan rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

A helyes kézmosás technikája:

Legalább 20 másodpercen keresztül mossa a kezét!

  1. Tartsa a kezét folyó víz alá.
  2. A jól benedvesített kézre vigyen fel megfelelő mennyiségű szappant: Dörzsölje el a kéz belső felületén, utána a kézfej hátára, illetve az ujjak közé is a képződő habot. Az ujjvégeket is a tenyérhez kell dörzsölni. A hüvelykujjat se hagyjuk ki!
  3. A szappanos bedörzsölés több másodpercig tartson. Tipp: zárja el a csapot, amíg a szappanos bedörzsölést végzi, ezzel is védve a környezetet!
  4. Folyó víz alatt mossa le a szappant a kezéről.
  5. Alaposan szárítsa meg a kezét. Útközben erre a legalkalmasabb egy egyszer használatos kéztörlő. Otthon használjon minden családtag saját törölközőt.
Kézmosás

A kiszáradt kezek ápolása

A sok szappanos mosásnak és a kézfertőtlenítő használatának következtében a kéz bőre érdessé és szárazzá válhat. Így fontos, hogy időt szakítson a kéz ápolására. Minden este, elalvás előtt alaposan krémezze be a kezét. Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása és a változatos, egészséges táplálkozás is pozitívan hat a kéz bőrének állapotára. Alkalomadtán kényeztesse kezét radírozással, kézmaszkkal.
Kézmaszk
A kézmaszk csodát tehet kiszáradt bőrünkkel, extra hidratálást nyújthat a kézfejnek. Kaphatóak speciális kézmaszkok üzleteinkben, azonban Ön is készíthet otthon saját kezűleg maszkot. Válasszon egy hidratáló krémet és kenje be vele kezét vastagon. Húzzon kézfejére éjszakára egy pamutkesztyűt és hagyja hatni a krémet reggelig. Ha nincs kesztyűje, egy pamutkendő vagy egy pamutzokni is tökéletesen megfelel a célnak.

Müller tipp: a konyhában fellelhető alapanyagokból is készíthet kézmaszkot. Alaposan keverjen össze 2 evőkanál kókuszolajat, 4 evőkanál túrót, egy tojássárgáját, mézet és egy kis olivaolajat. Vigye fel a keveréket a megmosott kézfejre és hagyja hatni.
Töredezett körmök
A töredezett körmök hatásos ellenszere az olivaolaj: áztassa körmeit néha langyos olivaolajba, majd finoman masszírozza be őket. Sokat segíthet egy ápoló, erősítő körömlakk is.