8 tipp, hogy otthon is vidáman teljen az idő
8 tipp, hogy otthon is vidáman teljen az idő
Kétség nem férhet hozzá: a koronavírus mindennapjaink része lett. A láthatatlan veszély terjedését úgy tudjuk a legsikeresebben lassítani, ha otthon maradunk. Hogy a sok extra időt ne a TV előtt tespedéssel üssük el, összegyűjtöttünk néhány ötletet, amik segíthetnek a négy fal között töltött időt mókásabbá, vidámabbá tenni. Így biztos nem lesz idő unatkozni!
1. Próbáljanak ki kártya- és társasjátékokat: Emlékeznek még a családi estékre, amikor a meleg szobában, sósperecet rágcsálva ülték körbe az asztalt, miközben a konyhából beszűrődött a rádió zenéje? Miért ne forgathatnánk vissza az idő kerekét és vehetnénk elő a régi klasszikus Gazdálkodj okosant vagy a jó öreg magyar kártyát? De annyi jó új társasjáték van ma a piacon, hogy biztosan minden családtag talál kedvére valót. Nincs szükség digitális eszközökre, csak egymásra. Talán még azt is sikerül elérnünk, hogy a gyerekek néhány órára félretegyék a mobiltelefonjukat.

2. Verjenek fel egy sátrat a kertben: Kalandos nyaralás otthon. Miért ne vehetnénk elő a kempingfelszerelést, készíthetnénk be finom harapnivalót és aludhatnánk a szabad ég alatt? Az otthoni sátrazás nagy előnye, hogy nem kell a teljes menetfelszerelést bepakolni az autóba és az sem okoz gondot, ha véletlenül elfelejtjük a legkisebb plüssállatát becsomagolni, hiszen a kertből bármikor beugarhatunk érte a gyerekszobába. Ha van rá lehetőségünk, süthetünk szalonnát, virslit a tábortűznél, de játszhatunk árnyjátékszínházat is a gyerekekkel vagy mesélhetünk egymásnak hátborzongató történeteket is. Felejthetetlen élmény kicsiknek és nagyoknak.

3. Rajzoljon, fessen, a művészet mindig jókedvre derít: felélinkítette a bezártságát a képzelőerejét? Itt az ideje, hogy előkerüljenek az ecsetek, festékek. Adjon ki mindent magából, alkosson egy festővászonra vagy papírra. Öröm, harag vagy bánat, engedjen utat mindegyiknek és hozzon létre egyedi műalkotásokat. Majd akassza ki az elkészült képet otthonában, hogy később is tudjon benne gyönyörködni. Engedje szabadon az Önben rejlő Picassot! 

 
Kanapé torna
4. Kanapétorna: akármennyire hihetetlen, kényelmes kanapénk segítséget nyújthat testünk edzésében. Tökéletes eszköz azoknak, akik még egy kis testmozgás kedvéért sem szívesen hagynák el szeretett bútorukat. Mit szólnának egy kis karedzéshez? Helyezze a kezeket a kanapé szélére a bútornak háttal, nyújtsa ki lábait egyenesen és indulhat is a karhajlítás, nyújtás. Aki szívesebben maradna inkább ülve, az tegyen a térdek közé egy kispárnát, majd préselje össze a lábakkal. Szorítsa 20 másodpercig, majd lazítsa el a lábakat. Ismételje meg a gyakorlatot többször.
5. Olvasson el egy jó könyvet: biztosan akad otthon egy olyan könyv, amit már ezer éve el szeretett volna olvasni, de sohasem jutott rá idő. Végre itt az alkalom, amikor lelkiismeretfurdalás nélkül töltheti az egész estét olvasgatással. Puha takaró, kényelmes kanapé, jó könyv és nem hiányozhat egy csésze finoman gőzölgő tea sem. Tudta, hogy az olvasás csökkenti a stresszt? Egy olyan pozitív hatás, amire ezekben a napokban igazán nagy szükség lehet.

6. Rendszerezzen fotókat: Töménytelen mennyiségű fotó várja a cipősdobozban, a fiók mélyén, ide-oda elrejtve, hogy egyszer majd fotóalbum készüljön belőle. Egy olyan tevékenység, amit hajlamosak vagyunk halogatni. Itt az idő! Nézze át először az összes képet és válogassa ki őket. Valóban szükség lesz az összes fotóra? Válogasson nyugodtan, nézegesse közben a képeket, engedje, hogy előbukkanjanak a boldog emlékek. De ne felejtsen el szelektálni, miközben a múlt történésein mereng, talán pont ez az ideális időpont arra, hogy a kiválasztott fotókat albumba ragassza. Nagyszerű ajándékötlet a nagyszülők közelgő születésnapjára. 

7. Halgassa meg régóta porosodó kedvenc CD-jét: koncentráljon minden idegszálával a zenére. Próbáljon meg most zenehallgatás közben nem takarítani, főzni vagy a szekrényt pakolni. Engedje, hogy magával ragadják a lágy dallamok, képzelje magát egy olyan helyre, ahova most szívesen elutazna. Biztosan elő fog jönni egy régóta őrzött szép emlék. Vegyen részt egy mini, képzeletbeli nyaraláson!
8. Írjon újra levelet: talán nagyon idejétmúltnak hangzik az ötlet, de keressen elő egy szépen fogó golyóstollat, egy a fiók mélyén kallódó levélpapírt és lásson neki. Ki örülne pár kedves szónak? Ki az, akit meglepetésként érne egy üzenet? Igazi léleksimogatás. Egy kézzel írt levél semmihez sem hasonlítható érzéseket hív elő.