Előállítás
Gabona ital A gabonaitalok, tehát például zab- vagy rizstej előállításához a ledarált szemeket először vízben áztatják, majd megfőzik, leszűrik, majd egy enzimatikus folyamat következik. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy a szénhidrátok cukorrá alakulnak át, így az ital hozzáadott cukor nélkül is édes lesz. Az ital állagát a hozzáadott olaj teszi sűrűbbé.
Szója italA szója ital elkészítéséhez vízbe áztatják a szójabab szemeket, összezúzzák és finomra őrlik. Az eredmény egy fehér színű, sűrű massza, amelyet még átszűrnek. Rövid ideig forralják, így gondoskodnak a tartósságról és az emészhetetlen anyagok megsemmisítéséről. Az eredmény egy különleges ízvilágú ital. A szójatej nem édes, mert ebben az esetben nem valósul meg az enzimatikus folyamat.