Széles választék a változatosságért. Bio növényi italok
Növényi italok tej helyett
Különböző okokból kifolyóklag dönthetünk úgy, hogy nem fogyasztunk tejet. Nem mindenki szereti, van akinek a szervezete nem tolerálja, vagy adott esetben a vegán életmóddal nem egyeztethető össze. Szerencsére léteznek növényi italok szójából és különféle gabonákból, melyek színe, állaga és felhasználási lehetőségei nagyban hasonlítanak a tejhez. Ízükben sokszor inkább azokra az alapanyagokra emlékeztetnek, amelyekből kinyerték őket: zab, rizs vagy szójabab. Az összes Alnatura termék bio gazdálkodásban termelt természetes alapanyagokból készül, mesterséges aromák hozzáadása nélkül.
Előállítás

Gabona ital
A gabonaitalok, tehát például zab- vagy rizstej előállításához a ledarált szemeket először vízben áztatják, majd megfőzik, leszűrik, majd egy enzimatikus folyamat következik. Ennek a folyamatnak az eredménye, hogy a szénhidrátok cukorrá alakulnak át, így az ital hozzáadott cukor nélkül is édes lesz. Az ital állagát a hozzáadott olaj teszi sűrűbbé.

Szója ital
A szója ital elkészítéséhez vízbe áztatják a szójabab szemeket, összezúzzák és finomra őrlik. Az eredmény egy fehér színű, sűrű massza, amelyet még átszűrnek. Rövid ideig forralják, így gondoskodnak a tartósságról és az emészhetetlen anyagok megsemmisítéséről. Az eredmény egy különleges ízvilágú ital. A szójatej nem édes, mert ebben az esetben nem valósul meg az enzimatikus folyamat.
Tápanyagok és hozzáadott kalcium

A teljes tej zsírtartalma 3,5 százalék. A rizs- és zabtejek viszont 1,1-1,4 százalékkal kevesebb zsírt tartalmaznak. A natúr szójatej is csak 2,1 százalék zsírtartalommal rendelkezik.

A növényi italok előnye az allergiában szenvedőknek, hogy nem található bennük tejfehérje és tejcukor, továbbá a rizs- és szójatej gluténmentesek is.

A növényi italoknak – ellentétben a tejjel - nagyon alacsony a kalcium tartalmuk. Ezért egyes italokhoz különböző ásványi anyagokat adnak hozzá. Az Alnatura szójatejhez a gyártás során az észak-atlanti vörös algából kinyert kalciumot adnak
Felhasználás

A növényi italok tökéletes tejhelyettesítők. Lehet velük sütni, főzni, felhasználhatóak desszertek, gyümölcs turmixok, kakaós italok és még sok más finomság elkészítéséhez. A reggeli müzlihez és kávéhoz is tökéletesen passzolnak. A legfinomabb tejhabot szója- vagy zabtejből készíthetjük.
Bio növényi italok áttekintése
Zabtej Rizstej Szójatej
Íz -enyhe gabona íz
-cukrozatlan (az elkészítés során keletkezett természetes cukrot tartalmaz)
-enyhe rizs íz
-cukrozatlan (az elkészítés során keletkezett természetes cukrot tartalmaz)
-enyhe szója íz
-cukrozatlan
Jellemzők -vegán
-laktóz-és tejfehérje mentes*
-zsírszegény
-Németországban termelt zabból készül
-vegán
-laktóz-és tejfehérje mentes*
-zsírszegény
-gluténmentes
-vegán
-laktóz-és tejfehérje mentes*
-gluténmentes
-Európában termelt szójababból készül
Felhasználás -kávéhoz
-magában fogyasztva
-turmixhoz
-müzlihez
-sütéshez, főzéshez
-kávéhoz
-magában fogyasztva
-turmixhoz
-müzlihez
-sütéshez, főzéshez
-kávéhoz
-magában fogyasztva
-turmixhoz
-müzlihez
-sütéshez, főzéshez
* Természetéből eredően

Tipp: A felmelegített szója- és zabtejből készíthetjük a legfinomabb tejhabot.
Recept: Mogyorós puding csokoládéöntettel
Elkészítési idő: kb. 15 perc + kb. 2 óra pihentetés

Hozzávalók 4 főre

• 525 ml Alnatura rizs ital kalciummal

• 125 g Alnatura földimogyoró krém

• 1 csomag Alnatura vaníliaízű pudingpor

• 50 g Alnatura étcsokoládé

• 1 evőkanál Alnatura pörkölt, sós földimogyoró
Mogyorós puding csokoládéöntettel
Elkészítés

1. A 450 ml rizstejet és a mogyorókrémet egy edényben gyakori keverés mellet felforraljuk. Habverő segítségével az 50 ml hideg rizs italt a pudingporral simává keverjük, majd hozzáadjuk a mogyorókrémes rizs italhoz. Kis lángon, folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, amíg a puding be nem sűrűsödik.
2. A desszertet 4 felé osztjuk, hagyjuk kihűlni, és további két órán át a hűtőben pihentetjük.
3. A csokoládét durvára aprítjuk és 25 ml rizs itallal egy kis lábasban felolvasztjuk. Időnként megkeverjük, majd hozzáadjuk a durvára vágott mogyorót.
4. A lehűtött pudingokra elosztjuk a csokoládéöntetet, és megszórjuk a durvára vágott mogyoróval. A pudingot tálalhatjuk elegáns pohárban is, a csokoláöntetet és mogyorót rétegezve.