Téli italok
Különleges téli ital receptek
Amikor kinn az idő fagyosság válik, elérkezik az ideje a forró italok elkészítésének. Nincs jobb, mint a karácsonyi ízekkel feltöltődni és felmelegedni egyszerre.
A tea az igazi klasszikus ilyenkor, de egyéb meleg italokat is könnyen elkészíthetünk, mint például az alkoholmentes puncsot. A kultikus italnak számító kurkuma latte, amelyet csak „arany tej”-ként emlegetnek és a matcha latte is egy igazi szuperital, amellyel felvértezhetjük immunrendszerünket a téli, zimankós napokon.
Matcha latte
Hozzávalók:
- 1-2 gramm matcha por
- 50 ml víz
- 200 ml tej
- méz, ízlés szerint

Elkészítés:
1. Egy teáskanálhegynyi (1-2 gramm, intenzitástól függően) matcha port egy tálkába szórunk, majd 50 ml meleg, de már nem forrásban lévő vízzel felöntjük és habverővel habosra keverjük.
2. A tejet felmelegítjük és tejhabosítóval habosra keverjük.
3. A tejhabot egy csészébe önjük majd a matchás keveréket óvatosan a tejhabon keresztül a csészébe töltjük
4. Fogyasszuk azonnal, melegen.
Matcha latte
Alkoholmentes puncs
Hozzávalók:
- 1 liter szőlőlé
- 1 liter almalé
- 2 citrom
- 1 narancs
- csipetnyi őrölt fahéj
- méz, ízlés szerint
- a tálaláshoz narancs szeletek

Elkészítés:
1. A szőlőlevet és almalevet egy nagy lábosba öntjük.
2. A citromot és a narancsot kifacsarjuk, a levüket ugyancsak a lábosba öntjük.
3. Felmelegítjük, majd hozzáadjuk az őrölt fahéjat, ízlés szerint édesíthetjük mézzel.

Tipp: Az ízléses tálalás kedvéért tegyük egy átlátszó pohárba a puncsot és tegyünk bele naracs szeleteket.
Alkoholmentes puncs
Kurkuma latte
A kurkuma lattét, az „arany tej”-ként emlegetett forró italt különleges ízéért szeretik. Egyszerre édes, kellemesen fűszeres és egyben kicsit kesernyés ízt is hagy maga után. Amennyiben először készítjük el a „arany tej”-et bánjunk csínján a kurkumával, hogy elkerüljük az elsőre intenzív szokatlan, új ízt.

Ez a különleges keverék, egyre inkább kultikus itallá válik. Sokan a kávé alternatívájaként is emlegetik élénkítő hatása miatt. Az ital számos pozitív hatással bír az egészésünkre, Indiában az ajurvédikus orvoslás fontos eleme. A belőle készített tejes italt köhögés- és lázcsillapításra is használják. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, egyszóval tényleg csodaszer.
Hozzávalók:
- 1 csésze tej (vegán alternatíva: mandulatej vagy rizstej
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál kókuszolaj
- 1 teáskanál méz
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet bors
- őrölt gyömbér, ízlés szerint

Elkészítés:
1. A tejet egy nagy lábosba öntjük, hozzákeverjük az őrölt kurkumát, mézet, borsot, fahéjat, kókuszolajat és ízlés szerint a gyömbért.
2. Forraljuk fel a keveréket, éppen csak annyira, hogy az összetevők összeérjenek.
3. Az elkészült kurkuma lattét fogyasszuk azonnal, melegen.
Kurkuma latte