Hulladékmentes nap
A hulladék óriási hatással van a környezetre, és globális problémának számít - ez már nem újdonság. Az egyetlen megoldás az, hogy a lehető legkevesebb hulladékot hagyjuk magunk után. Ezért a Müller 2022-ben elindította a Hulladékmentes napot, hogy aktívan felhívja a figyelmet a környezetvédelemre és a jobb holnapért való cselekvésre.

A nap, amely idén 2024.02.26-ra esik, kifejezetten a hulladékkeletkezés elkerülésének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, és ezáltal elősegíteni a tudatosságot és a környezetvédelemre irányuló cselekvést. Tudjon meg többet a hulladék környezeti hatásáról és annak csökkentéséről, valamint a Müller ezzel kapcsolatos kötelezettségvállalásáról. Bemutatjuk Önnek a Müller saját márkáit is, amelyek többféle módon is jelentősen hozzájárulnak a hulladékkeletkezés megelőzéséhez. Nagyszerű versenyeket, valamint tippeket és trükköket is felfedezhet a hulladék elkerülésére és a hulladék helyes szétválasztására vonatkozóan a mindennapi életben.

Mert a környezetvédelem mindannyiunk érdeke!

Milyen hatással van a hulladék a környezetre?


A természetet és élőlényeit sokféleképpen szennyezik a keletkező és/vagy nem megfelelően ártalmatlanított hulladékok. A műanyaggal teli óceánok és a hatalmas hulladéklerakók már nem ritkaságszámba mennek. Minden, amit a  hulladékban elhelyezünk, erőforrás-fogyasztást jelent. Mert az a hulladék az égetőben végzi, mégpedig azután, hogy az anyagokat gyakran csak egyszer használták fel.

Hogyan csökkenthető a hulladék környezetre gyakorolt hatása?


A legjobb hulladék az, amelyik eleve nem keletkezik. A hulladék elkerülése minden élethelyzetben lehetséges - akár otthon, akár az irodában, akár az iskolában, akár útközben. Ez azonban csak az első állomás a hulladékelkerülés körforgásában, mert a hulladék nem mindig kerülhető el teljesen, például ha a termék csomagolásának bizonyos védelmi funkciót kell betöltenie.
A megfelelő hulladékszétválasztással azonban jelentősen hozzájárulhatunk az erőforrások és az éghajlat védelméhez, és ezáltal a hulladékcsökkentéshez.

Mert:

 • A nem megfelelően szelektált csomagolások elvesznek a körforgásban, és így egyszerre értékes erőforrások is elvesznek.
 • A hulladékok megfelelő szelektálása növeli az újrafeldolgozott anyagok mennyiségét, amelyeket az elsődleges anyagok helyett új termékek előállításához lehet felhasználni. Ez energiát takarít meg és védi a környezetet.
A nem megfelelően szelektált csomagolások elvesznek a körforgásban.
"Minden háztartás minden nap tehet valamit a környezetvédelemért - többet, mint azt sokan gondolnák. Minden egyes csomagolóanyag, amely helyesen kerül az újrahasznosítási rendszerbe, számít" - magyarázza Axel Subklew, a "Mülltrennung wirkt" (Hulladék szétválasztás működik) kezdeményezés munkatársa. A helyes hulladékválogatás alapszabálya egyszerű: A sárga kukába vagy a sárga zsákba csak a használt és üres csomagolások tartoznak, amelyek nem papírból, kartonból, kartonból vagy üvegből készültek. Az egyes csomagolóelemeket egymástól elkülönítve kell tárolni.

A Müller elkötelezettsége a hulladékmegelőzés mellett

1. újrafelhasználható csomagolás a SEA ME és zerooo drogériák számára

Ahogy az italiparban évszázadok óta következetesen fenntartható: újrafelhasználható rendszer a kozmetikumok és drogériák termékeihez, az egyszer használatos és kidobásra szánt csomagolás alternatívájaként.

Gondolkodott már azon, hogy az üres italos palackokat miért visszük a betétdíjas automatához, de más csomagolásokat miért nem? A SEA ME GmbH ezt tette, és ezért egy betétdíjas, újrahasználható rendszert fejleszt ki az ápoló- és tisztítószerekhez olyan kiskereskedelmi partnerekkel, mint a Müller és hasonlóan gondolkodó márkákkal együtt, amelyek szintén zárt erőforrás-ciklusokkal akarják helyettesíteni az egyszer használatos hulladékot. 

A SEA ME GmbH saját SEA ME márkát működtet, hogy a felhasználókat, kiskereskedőket és beszállítókat is arra ösztönözze, hogy szintén térjenek át az újrahasználható termékekre. A SEA ME márka minden Müller üzletben képviselteti magát, kiváló minőségű, csodálatosan illatosított bőrápolási termékeket kínál ambiciózus dizájnban, és úttörő szerepet tölt be az újrahasználható termékek drogériákba való előkészítésében. Németország és Ausztria valamennyi Müller üzletében az üres üvegeket az italok világából ismert módon, újrahasználható edényenként 0,50 euró kaució ellenében visszaveszik. A Müllerrel közösen olyan témákat tanulnak és valósítanak meg, mint a drogériás termékek betétdíjas kezelése, az üres üvegek visszavételi folyamata és a koncepció elfogadása a vásárlók részéről.
A SEA ME GmbH a saját márkája mellett a zerooo-t, a zárt, újrafelhasználható betétrendszert is tervezi a drogéria- és kozmetikai termékek számára, amely nyitott minden komoly fenntarthatósági stratégiával rendelkező márka számára. Résztvevő márkaként a szabványosított újrahasználható tárolóedényeket saját termékei számára addig lehet "bérelni", amíg azokat üres csomagolásként a kiskereskedelmi partnereken, például a Müller üzleteken keresztül a zerooo tisztító létesítménybe nem juttatják vissza, ahol alaposan megtisztítják, majd egy újabb készítmény feltöltésére ismét bérbe adják.
A Müller lesz az első kiskereskedő, amely a jövőben a zerooo-t használja saját márkáinál, ezzel újabb innovatív lépést tesz fenntarthatósági ígéretének megvalósításában. A sikeres Müller AVEO márka különböző termékcsoportjaiból hat terméket kínálnak majd újrafelhasználható üvegpalackokban, köztük kéziszappant és testápolót. Az újrahasználható csomagolású AVEO termékek jelenleg a német és osztrák Müller üzletekben kaphatók.
2. Playmobil

A Wildtopia, a Country és a Horses of Waterfall termékcsaládokkal a Playmobil a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt: a termékcsaládok legalább 80%-ban fenntartható és bioalapú anyagokból készülnek, a csomagolófóliák pedig kiselejtezett anyagokból származó, újrahasznosított műanyagból készülnek. Emellett a Wildtopia játékosan mutat be egy olyan világot, amelyben a természetet és az állatokat megbecsülik és védik, például a delfinárium látogatása helyett egy evezős túrát tesznek a folyami delfinek megismerésére. Ez megerősíti a környezetvédelem megértését.
A termékcsaládok legalább 80%-ban fenntartható és bioalapú anyagokból készülnek.
A Playmobil arra is felhasználja ismertségét, hogy népszerűsítse a hulladékok szétválogatását és ezáltal a hulladékok helyes elhelyezését. A Playmobil figurák egy rövid videóban mutatják be, hogyan működik a hulladék szétválasztása.
3. elválasztási utasítások a sajátmárkás termékek címkéin

Az újrahasznosítás központi szerepet játszik a Müller fenntarthatósági menedzsmentjében. A csomagolásokat azonban csak akkor lehet újrahasznosítani, és ezáltal csökkenteni az erőforrás-fogyasztást és az üvegházhatású gázok kibocsátását, ha a hulladékot következetesen szétválogatják, még a magánháztartásokban is. Nagy szükség van a cselekvésre: átlagosan a helytelenül kidobott hulladék 30%-a a sárga kukában vagy a sárga zsákban végzi. Ez megnehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi az értékes nyersanyagok újrahasznosítását.
Ezért a Müller 2022 januárja óta saját márkás csomagolásaira az új, kettős rendszerű szelektálási utasításokat nyomtatja. A szimbólumok egy pillantással megmutatják a fogyasztóknak, hogyan kell helyesen szétválogatni és ártalmatlanítani a csomagolást. A csomagolási logó célja, hogy hosszú távon hozzájáruljon a sárga kukák és zsákok gyűjtési mennyiségének növeléséhez. Az intézkedés hozzájárul az összegyűjtött újrahasznosítható anyagok minőségének javításához is.

Müller Sajátmárkák

Saját márkáink esetében különösen fontos számunkra a hulladék elkerülése, ezért folyamatosan fejlesztjük termékeinket és csomagolásainkat. Az új Müller saját márkás termékeket mindig az ökológiai szempontok figyelembevételével vizsgáljuk és tervezzük. Ugyanakkor a népszerű termékkedvencek a csomagolás és az összetétel tekintetében fenntartható átalakítást kapnak. 

A világ forog, mi is forogunk vele. A környezetért, Önért, a fenntartható jövőért! Fejlesztéseink többek között a következőkre összpontosítanak:

 •     Kisebb csomagolás azonos tartalom mellett, ami csomagolóanyagot takarít meg
 •     A csomagoláson elhelyezett szeparációs feliratok, amelyek a későbbi hulladékszétválasztást ösztönzik, pl. a Softstar konyhai tekercseken vagy a WC-papíron.
 •     olyan szépségipari csomagolások, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy a különböző anyagok közvetlenül a csomagolás felbontásakor szétválnak, pl. Body&Soul termékek.
 •     Megújuló nyersanyagok és újrahasznosított anyagok használata, pl. a SensiDent fa fogkefe esetében.
 •     Újratöltő zacskók, pl. a BLINK üvegtisztítóhoz.

Tippek a hulladékmegelőzésre a mindennapi életben 


A fogyasztási szokások nagy szerepet játszanak a hulladék keletkezésében. Néhány egyszerű vásárlási tipp segít csökkenteni a "kidobó társadalomhoz" való hozzájárulást. Ez mindenekelőtt a csomagolási hulladék lehető legnagyobb mértékű elkerülését jelenti:

 • Upcycling: az anyagok újrafelhasználásának (újrahasznosításának) egy formája. A látszólag haszontalan hulladéktermékekből az upcycling segítségével új anyagokat állítanak elő. Ennek egyik példája a Ravensburger "EcoCreate" kézműves készletei, amelyekben olyan hulladéktermékek, mint az üres tejesdobozok vagy WC-papírgurigák kerülnek újrafelhasználásra új projektek készítéséhez.
 • Vásároljon a bonyolultan csomagolt termékek helyett egyáltalán nem, vagy csak kevéssé becsomagolt termékeket. Egyre több "csomagolásmentes bolt" jelenik meg, amelyek csomagolás nélküli árukat kínálnak.
 • Vásároljon újrafelhasználható csomagolású italokat, például üveget, vagy váltson ivóvízadagolóra.
 • Műanyag zacskók helyett használjon textilzsákokat - ezek újra és újra felhasználhatók, és szükség esetén meg is javíthatók.
 • Részesítse előnyben a szappan, a tusfürdő és a sampon utántöltő csomagolását.
 • Vásároljon fából készült fogkefét a műanyag helyett.
 • Az olyan termékek, mint a tej és a joghurt, a műanyag poharak helyett üvegekben vagy üvegpalackokban is megvásárolhatók.
 • Tervezze meg előre a vásárlásokat és az élelmiszerfogyasztást, és vásárolja meg a megfelelő mennyiséget, hogy elkerülje az élelmiszerpazarlást
 • Az iskolai ebédet vagy az ebédszünetre szánt uzsonnát csomagolja uzsonnásdobozba, és kerülje az alufóliát, a fóliát vagy a műanyag kenyérzacskókat.

További tartalmak a fenntarthatósággal kapcsolatban