A legfontosabb jelölések
A natúrkozmetikum pecsét számos natúrkozmetikumon megtalálható, az arckrémektől kezdve a babaolajokig. A minőségi kritériumokat különböző nemzetközi szövetségek állították fel. Ha egy vállalat több minősítést szeretne megszerezni, akkor a különböző minősítések kritériumainak egyenként kell megfelelnie. Mielőtt egy termék az adott jelölést megszerezné, a nemzetközi szervezetek a terméket és a gyártót alaposan ellenőrzik. A natúrkozmetikumokat gyártó cégeknek a több területen kell egyszerre megfelelniük, ilyenek pl.: az alapanyagok származási helye, a termesztés, illetve a feldolgozás. A nemzetközi szervezetek ellenőrzik az alapanyagok minőségét, továbbá, hogy a termék előállítása a környezetvédelmi szempontoknak megfelelt-e. A minősítések azt is magukba foglalják, hogy a termékeket nem tesztelték állatokon. A szintetikus tartósítószerek alkalmazása sem megengedett, mert a vállalatoknak adalékanyagok alkalmazása nélkül kell a termék tartósságát biztosítania.
Certified Natural Cosmetic

Egy széles skálájú kritériumrendszer biztosítja a kozmetikai alapanyagok minőségét, a termesztés folyamatától kezdve a feldolgozásig. A minősítés azt is meghatározza, hogy mely növényeknek kell ökológiai gazdaságokból származniuk.
www.kontrollierte-naturkosmetik.de/www.ionc.info
Logó ECOCERT

Ez a logó csak meghatározott számú nemzetközi szépségápolási termékeken található. A francia szövetség 2002 óta ellenőrzi a kozmetikumokat: a szervezet a természetes és a biológiai úton előállított összetevők arányát vizsgálja.
www.ecocert.com
Logó Eco Contro

A francia kozmetikai szövetség az alapján tesz különbséget és ítéli oda a minősítéseket a gyártóknak, hogy termékeikben milyen arányban fordulnak elő a natúr-, és bioalapanyagok.
www.eco-control.com
Logó NATRUE

A NATRUE egy nemzetközi natúrkozmetikum-szövetség. A szövetség tagjai nagy hangsúlyt fektetnek az általuk előállított termékek természetességére és összeférhetőségére, továbbá szigorú etikai és ökológiai alapelvek szerint működnek.
www.natrue.org
Logó Eco Control

Az EcoControl a tanúsított natúrkozmetikai standardokat és az ökológiai termékeket képviseli.
Az EcoControl minősítést kiadó akkreditáló intézmény a NSC, NCPS és NaTrue-standardok szerint működik.
A független EcoControl tanúsítvány által garantált az adott márka magas színvonala.

Az EcoControl a CSE standardok alapján 2013 óta állít ki tanúsítványokat vállalatok számára, azok fenntarthatósági tevékenysége, illetve a natúrkozmetikumokban található növényi alapanyagok felhasználása alapján.
www.eco-control.com