Óceánok világnapja
Mit ünneplünk az óceánok világnapján?
Minden év június 8-án, az óceánok világnapja az óceánok fontosságára hivatott felhívni a figyelmet. Egyrészt a világtengerek jelentős ökológiai szerepére, másrészt az őket pusztító szennyezésre és túlhalászásra. 11 éve, 2009 óta ünnepeljük június 8-án az óceánok hivatalos világnapját, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kezdeményezésére.
A világtengerek bajban vannak
A túlhalászás az óceánokat sújtó problémák egyike. Az óceánok gazdag kincseinek sokasága sajnos nem végtelen. Ma már a kereskedelmi célból halászott halfajok 33%-a, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben a fajok több mint 60%-a túlhalászott. Azaz a halak halászata gyorsabban történik, mintsem az egyes fajok pótolni tudnák a kifogott mennyiséget.

Szintén hatalmas problémát okoz az óceánokba kerülő rengeteg szemét, főleg a műanyagszemét.
Számos úton szennyeződnek meg világtengereink. A szemét egy része a halászoktól, hajókról, az óceánokban tevékenységet folytató vállalatoktól kerül a vízbe, de a legnagyobb része a szárazföldről származik. Gyakran a szél vagy az óceánba ömlő folyók hozzák magukkal a hulladékot.
Az óceánokba kerülő szemét 1/4-e műanyag, ami hatalmas problémákat okoz. A műanyag teljes lebomlása több száz évig is eltarthat. Ez idő alatt a műanyag apró részecskékre, úgynevezett mikroműanyagra bomlik. A mikroműanyag sajnos számos kozmetikumban vagy szintetikus ruhaanyagban is megtalálható és a szennyvízzel együtt gyakran bekerül az óceánba. Az óceánban élő állatok nagyon gyakran megeszik ezeket az apró részecskéket, így a mikroműanyag bejut először az állatok, majd az őket elfogyasztó emberek szervezetébe. Azt, hogy ez milyen következményekkel jár az emberek egészségét illetően, még kutatják.
Sok óceáni állat pusztul el nagyobb műanyagdarabkák okozta fulladás következtében.

Eljött az idő, hogy a vállalkozások is figyeljenek a fenntarthatóságra és ezzel is védjék az óceánokat, tengereket, vizeinket.
Az óceánok világnapja
Natúrkozmetikai márkák, melyek figyelmet fordítanak a tengerek & vizek védelmére

Nagyon sok általunk forgalmazott márka szívén viseli a környezetvédelem ügyét. Ezúton szeretnénk közülük néhányat bemutatni, akiknek különösen fontos az óceánok, tengerek vizének védelme.

Biotherm

A természet és a víz mindig középpontban álltak a Biotherm márkánál. 
2012-ben alapították meg a Biotherm Water Lovers programot, ami világszerte Földünk vizeinek és tengereinek védelmét tűzte ki célul. 
2017-ben a Waterlovers naptej bevezetésével a cég egy olyan ökológiailag megtervezett terméket dobott piacra, ami nem szennyezi a vizeket, illetve azok élővilágát. Emellett a cég figyelmet fordít a fenntartható csomagolásra is, például a Biosource termékcsaládnál. 2011 óta nem található mikroműanyag lemosható termékeikben. De a jövőre vonatkozóan is nagyravágyó terveik vannak a fenntarthatóság tovább javítását illetően, hogy minél jobban védjék élővizeinket a szennyeződésektől.

AHAVA

Az AHAVA márka valamennyi terméke a Holt-tengerből származó alapanyagokat tartalmaz: iszapot, vizet és sót. A vállalkozás közvetlenül a Holt-tenger partjánál állítja elő termékeit. Így természetesen a fenntarthatóság fontos eleme a cég üzletpolitikájának. Ők az egyetlen vállalkozás, akik engedélyéllel rendelkeznek, hogy felhasználják a Holt-tenger értékes nyersanyagait. Így kiemelten odafigyelnek arra, hogy a lehető legkevésbé zavarják meg a természetet. A gyártás során nem engednek vissza a természetben sem szennyvizet sem gázokat. A képződő szennyvizet egy innovatív tisztítórendszerrel szűrik. A vízzel a sivatagban őshonos növényeket öntözik. A terület fontos menedék a költöző madarak számára.

Hydrophill

A Hydrophill márka innovatív, fenntartható higiéniai termékek gyártásával foglalkozik. Olyan termékeket akartak létrehozni, amelyek nem csak méltányos kereskedelemből származó-, fenntartható- és vegán termékek, hanem gyártásuknál a vízsemlegesség is szerepet kap. A három alapító nem csak a víz fontosságára, hanem a vízkészletek végességére is fel szeretné hívni a figyelmet.
A márka 2003 óta támogatja a Viva con Aqua szervezetet. Profitjuk 10%-át felajánlják a szervezetnek, amely elkötelezett a vízhiányt szenvedő térségek lakosai ivóvíz ellátásának biztosítása iránt.
Ön hogy járul hozzá az óceánok, élővizek védelméhez?
Törekedjen Ön is a fenntarthatóságra a mindennapokban. Akár a háztartásban felhasznált műanyag mennyiségének csökkentésével, akár környezetbarát termékek és márkák vásárlásával. Üzleteinkben számos olyan márkát forgalmazunk, amik kiemelten szívügyüknek tekintik a fenntarthatóság témáját.
Különösen most, nyáron még többet tehet élővizeink védelméért, környezetbarát napvédő termékek használatával.

Korallbarát napozószerek

Korallbarát napozószerek
Az óceánok világnapja alkalmából szeretnénk bemutatni Önöknek korallbarát napozási termékeinket.

Sok napozási termék olyan alapanyagokat tartalmaz, amik ugyan védenek az UV sugaraktól, azonban károsítják a korallokat és azok lárváit. Hozzájárulnak a korallok elfehéredéséhez, ami végül a korall-zátonyok pusztulásához vezet. Így nem csak a klímaváltozás miatt egyre magasabb vízhőmérséklet okolható a korallok megbetegedéséért.

Több natúrkozmetikai márkánk, például az Annamarie Börlind, Biotherm, Dado Sens és Speick, kifejezetten korallbarát napozási termékeket kínál.
De ezek a környezetbarát napozó termékek nem csak a tengerekben és óceánokban található korallokat, hanem a hazai élővizeink halfajait és algáit is védik. Használja strandoláskor környezetbarát termékeinket.
Sajátmárkás termékeink és a fenntarthatóság
Sajátmárkás termékeink esetében is kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, ezért termékeinket és csomagolásukat folyamatosan fejlesztjük.
Számos AVEO, Barfuss, Duchesse, Lavozon, SensiDent és Terra Naturi termékünk mikroműanyagmentes. Keressék a csomagoláson a mikroműanyagmentességet igazoló logónkat.

Új sajátmárkás termékeinket a fenntarthatóság jegyében, ökológia szempontokat figyelembe véve alkotjuk meg. Ezzel párhuzamosan kedvelt toptermékeink összetételét és csomagolását is folyamatosan fejlesztjük. A világ változik és vele együtt változunk mi is. Környezetünkért, Önökért, a fenntartható jövőért!
Egyre több sajátmárkás termékünk rendelkezik környezetbarát minősítéssel, mint például a Kék angyal, a Fairtrade, FSC vagy biominősítés. Az ökoteszteken is folyamatosan bizonyítanak termékeink.

Büszkék vagyunk arra, hogy termékeinket a fenntarthatóság jegyében folyamatosan fejlesztjük, szeretnénk megosztani Önökkel néhány érdekes adatot:
  • Duchesse 300 db-os vattapálcikánk műanyag helyett környezetbarát papír pálcikával rendelkeznek és a termék doboza is papírból készül. A gyártás során használt papírból fenntartható erdőgazdálkodásból, ellenőrzött forrásból származik. Azzal, hogy a vattapálcikák készítésénél lemondunk a műanyag használatáról, évente 30 tonna műanyaggal kevesebbet használunk fel. A 2019-es évben ezzel a fejlesztésünkkel elnyertük az "International Salute to Exellence Award" elismerést személyi higiénia kategóriában.
  • Egy 2019-ben, a fenntartható natúrkozmetikai márkákat használók körében, Németországban végzett online kutatás során Terra Naturi márkánk a negyedik helyen végzett. Ugyanebben az évben a Terra Naturi körömvirágos és vadrózsás kézkrémek elnyerték a "sehr gut" ökominősítést.  
  • Új AVEO kézkrémeinket és a Lavozon Sea Love termékeinket zöld juharlevél jelzéssel ellátott tubusokba töltjük, melyek a kupak kivételével 100%-osan újrahasznosíthatóak. Emelett a tubusok fala sokkal vékonyabb, így a gyártás során sok alapanyagot spórolunk.
  • CleanPack újrahasznosított szemeteszsákjaink 80%-ban újrahasznosított alapanyagból készülnek, 40%-ban újrahasznosított műanyagból. Így a fenntartható alapanyagok aránya jóval magasabb a hagyományos szemeteszsákokénál. A CleanPac újrahasznosított szemeteszsákok csomagolása 100%-ban újrahasznosított papírból készül, ezáltal elnyerte a Kék angyal minősítést. 
  • Softstar papírzsebkendőink zacskóját és dobozát is átdolgoztuk. A vékonyabb fóliavastagságnak köszönhetően és azáltal, hogy dobozaink többségénél, hogy lemondtunk a műanyagbetétről, jelentős mennyiségű nyersanyagot spórolunk. A még jobb újrahasznosíthatóság érdekében nem használunk UV-lakkot sem. Célunk, hogy valamennyi dobozunkat műanyag és UV-lakk használata nélkül állítsuk elő.