Óceánok világnapja
Mit ünneplünk az óceánok világnapján?
Minden év június 8-án, az óceánok világnapja az óceánok fontosságára hivatott felhívni a figyelmet. Egyrészt a világtengerek jelentős ökológiai szerepére, másrészt az őket pusztító szennyezésre és túlhalászásra. 11 éve, 2009 óta ünnepeljük június 8-án az óceánok hivatalos világnapját, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kezdeményezésére.
A világtengerek bajban vannak
A túlhalászás az óceánokat sújtó problémák egyike. Az óceánok gazdag kincseinek sokasága sajnos nem végtelen. Ma már a kereskedelmi célból halászott halfajok 33%-a, a Földközi-tengerben és a Fekete-tengerben a fajok több mint 60%-a túlhalászott. Azaz a halak halászata gyorsabban történik, mintsem az egyes fajok pótolni tudnák a kifogott mennyiséget.

Szintén hatalmas problémát okoz az óceánokba kerülő rengeteg szemét, főleg a műanyagszemét.
Számos úton szennyeződnek meg világtengereink. A szemét egy része a halászoktól, hajókról, az óceánokban tevékenységet folytató vállalatoktól kerül a vízbe, de a legnagyobb része a szárazföldről származik. Gyakran a szél vagy az óceánba ömlő folyók hozzák magukkal a hulladékot.
Az óceánokba kerülő szemét 1/4-e műanyag, ami hatalmas problémákat okoz. A műanyag teljes lebomlása több száz évig is eltarthat. Ez idő alatt a műanyag apró részecskékre, úgynevezett mikroműanyagra bomlik. A mikroműanyag sajnos számos kozmetikumban vagy szintetikus ruhaanyagban is megtalálható és a szennyvízzel együtt gyakran bekerül az óceánba. Az óceánban élő állatok nagyon gyakran megeszik ezeket az apró részecskéket, így a mikroműanyag bejut először az állatok, majd az őket elfogyasztó emberek szervezetébe. Azt, hogy ez milyen következményekkel jár az emberek egészségét illetően, még kutatják.
Sok óceáni állat pusztul el nagyobb műanyagdarabkák okozta fulladás következtében.

Eljött az idő, hogy a vállalkozások is figyeljenek a fenntarthatóságra és ezzel is védjék az óceánokat, tengereket, vizeinket.
Márkák, melyek figyelmet fordítanak a tengerek & vizek védelmére
Nagyon sok általunk forgalmazott márka szívén viseli a környezetvédelem ügyét. Ezúton szeretnénk közülük néhányat bemutatni, akiknek különösen fontos az óceánok, tengerek vizének védelme.

AHAVA

Az AHAVA márka valamennyi terméke a Holt-tengerből származó alapanyagokat tartalmaz: iszapot, vizet és sót. A vállalkozás közvetlenül a Holt-tenger partjánál állítja elő termékeit. Így természetesen a fenntarthatóság fontos eleme a cég üzletpolitikájának. Ők az egyetlen vállalkozás, akik engedélyéllel rendelkeznek, hogy felhasználják a Holt-tenger értékes nyersanyagait. Így kiemelten odafigyelnek arra, hogy a lehető legkevésbé zavarják meg a természetet. A gyártás során nem engednek vissza a természetben sem szennyvizet sem gázokat. A képződő szennyvizet egy innovatív tisztítórendszerrel szűrik. A vízzel a sivatagban őshonos növényeket öntözik. A terület fontos menedék a költöző madarak számára.

Biotherm

A természet és a víz mindig középpontban álltak a Biotherm márkánál. 
2012-ben alapították meg a Biotherm Water Lovers programot, ami világszerte Földünk vizeinek és tengereinek védelmét tűzte ki célul. 
2017-ben a Waterlovers naptej bevezetésével a cég egy olyan ökológiailag megtervezett terméket dobott piacra, ami nem szennyezi a vizeket, illetve azok élővilágát. Emellett a cég figyelmet fordít a fenntartható csomagolásra is, például a Biosource termékcsaládnál. 2011 óta nem található mikroműanyag lemosható termékeikben. De a jövőre vonatkozóan is nagyravágyó terveik vannak a fenntarthatóság tovább javítását illetően, hogy minél jobban védjék élővizeinket a szennyeződésektől.Coconutoil

Fényvédelem természetes összetevők által: hogy ne csak bőrünket, hanem Földünk vízkészleteit is megóvjuk!
A Coconutoil Cosmetics kozmetikumai megálmodásakor azt a célt tűzte ki, hogy egy olyan fenntartható termékcsaládot alkossanak meg, amely könnyedén beilleszthető mindennapjainkba, a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyva magunk után.
Földünk felszínének 70%-át óceánjaink teszik ki, az általunk belélegzett oxigén felét termeli és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyeli. Ennek az óriási vízfelületnek köszönhetjük, hogy imádott kókuszdiónk eljutott szinte az összes kontinensre, hogy mi is megismerkedhettünk ezzel a csodanövénnyel! Napozó termékeiket, nem csak a vízparton használhatod, hanem a mindennapos bőrápolásban is. A Coconutoil Cosmetics Bronz olaja egyszerre segíti elő bőröd barnulását és hidratálását a nélkül, hogy szárítana.
Megtalálhatod ezeket a minősített bio, vegán kozmetikumokat üzleteink natur kozmetikai részlegén és a kihelyezett pálmafa állványokon!
Hydrophill

A Hydrophill márka innovatív, fenntartható higiéniai termékek gyártásával foglalkozik. Olyan termékeket akartak létrehozni, amelyek nem csak méltányos kereskedelemből származó-, fenntartható- és vegán termékek, hanem gyártásuknál a vízsemlegesség is szerepet kap. A három alapító nem csak a víz fontosságára, hanem a vízkészletek végességére is fel szeretné hívni a figyelmet.
A márka 2003 óta támogatja a Viva con Aqua szervezetet. Profitjuk 10%-át felajánlják a szervezetnek, amely elkötelezett a vízhiányt szenvedő térségek lakosai ivóvíz ellátásának biztosítása iránt.

A Hydrophil az elmúlt években 122 tonna műanyagot takarított meg környezetbarát termékeivel. Vagyis 122 tonna műanyaggal kevesebb juthatott így be az óceánokba. 
Fogászati higiéniai és tetápolási termékeinél olyan környezetbarát, megújuló alapanyagokat használ, mint a bambusz, a luffa vagy a szizál. Két toptermékük a bambusz fogkefe és fogköztisztító kefe. 

Santaverde


A SANTAVERDE céget 1988-ban alapították. Akkor is és most is, a vállalat filozófiája az volt, hogy az ősi gyógyító ismereteket a bőr öregedésével kapcsolatos legújabb kutatási eredményekkel ötvözze, hogy 100%-ban természetes és rendkívül hatékony kozmetikumokat hozzon létre. Kozmetikumaik titka a saját ültetvényeiken, Andalúziában termesztett aloe vera levének tiszta, értékes hatóanyaga. Az ökológiai és társadalmi felelősségvállalás, valamint a fenntartható gondolkodás és kereskedelem a cég értékeinek legfontosabb elemei. 

A Santeverde minden eladott 50 ml-es Pur Aloe Vera gél után 1 euróval támogatja az Ozeankid környezetvédelmi szervezetet. A nonprofit egyesület országos és nemzetközi szinten kampányol az egyszer használatos műanyagok problémájának tudatos kezelése mellett és az óceánok műanyaggal szennyezése ellen. 


Nature Box 

Meglehetősen színes megjelenése ellenére a Nature Box is a fenntartható márkák közé tartozik. A termékek természetes, hidegen sajtolt olajokból és egyéb természetes összetevőkből készülnek, vegán alapon. Az összetevők több mint 98%-a természetes eredetű. Emellett a Nature Box szociális és ökológiai projekteket is támogat. 
2017 óta aktívan kiállnak a tengerek védelme mellett. A Plastic Bank Egyesülettel karöltve Haitin, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Egyiptomban támogatnak különböző, jelenleg is futó projekteket. Közös céljuk, hogy csökkentsék a műanyag hulladékot a tengerben és a parton, ugyanakkor javítsák a szegénységben élő lakók körülményeit, különösen azokban az országokban, ahol nincs infrastruktúra a szemét elhelyezésére. Speciálisan kialakított központokban a helyi lakosság leadhatja az összegyűjtött műanyag hulladékot és pénzre, árura vagy szolgáltatásra cserélheti. Ezt a műanyagot aztán Social Plast néven újra integrálják a műnyag létrehozási folyamatba. Több száz tonna ezekból a Nature Box termékek csomagolásánál kerül felhasználásra. Eddig 86 millió darab műanyag hulladék tengerbe kerülését akadályozták meg. A Nture Box tusfürdők, samponok és balzsamok csomagolása 98%-ban Social Plast-ból készülnek és  könnyen újrahasznosíthatóak is.
Kneipp

A Kneipp márka több mint 125 éve kínálja hatékony, innovatív és természetes termékeit, Sebastian Kneipp tudását felhasználva, aki a víz és a gyógynövények gyógyító hatásaira vonatkozó ismereteket saját tapasztalataival kiegészítve alapította meg cégét. A lelkész és természetgyógyász egy olyan életformát képzelt el, amelyben az embert, megszokott életvitelével, természetes környezetével elválaszthatatlan és kiegyensúlyozott egységként tekinti. Emellett az alkotó elemeket: a vizet, a növényeket, a mozgást, a táplálkozást és az egyensúlyt szoros összhangba állította.
A Kneipp a tengeri műanyagot csomagolásaiban hasznosítja újra. ReSea nevű, csomagolással foglalkozó partnerének segítségével valósulhat meg mindez. A cég együttműködik az indonéziai helyi lakosokkal és újrafeldolgozásra összegyűjti a tengerekből a műanyagot. Nemcsak a vízbúl, hanem az öblökből, strandokról és a folyók torkolatából is összegyűjtik a hulladékot. Indonéziában nagyon jól megfigyelhető társadalmunk hulladékproblémája. Olyan kezdeményezések nélkül, mint a ReSea's Ocean Waste projektje, alig van valami, ami a hulladék összegyűjtésére ösztönözné a lakosságot. A hulladékot összegyűjtőket természetesen díjazzák. A tengeri műanyagot egy gyárban válogatják és tisztítják, aprítják és apró műanyagpeletekké szeletelik, ami az újrafelhasználás alapanyaga. A Kneipp az újrahasznosított műanyagot a Mindfull Skin termékcsalád csomagolásánál használja fel. 
Sante

A Németországban gyártott Sante natúrkozmetikai márka hosszú évek óta harcol a környezetért, a bolygóért és a mindennapos műanyaghasználat csökkentéséért. A "Care for you and the world" mottóhoz híven a márka egyrészt természetes alapanyagokból készült natúrkozmetikumokat kínál, másrészt igyekszik a lehető legfenntarthatóbban fellépni a Föld és a tengerek védelmében. A Sante tanúsított natúrkozmetikumai műkroműanyagmentesek. Számos hagyományos módon gyártott bőrradír, sampon, tusfürdő, szájfény és púder finom műanyagrészecskéket tartalmaz, többek között mikroműanyagot. Az 5 mm-nél kisebb részecskéket azonban még a legmodernebb technikájú szennyvíztisztító rendszerek sem képesek kiszűrni a vízből. A halak, kagylók és más élőlények megeszik ezeket az apró műanyagrészecskéket, így azok bekerülnek az élelmiszerláncba, legvégül a tányérunkra kerülve.
Hipp
Mindenki hozzájárulhat az óceánok és a tengeri élővilág védelméhez: kezdhetünk például a műanyag nélküli és mikroműanyagmentes termékek használatával. A mi tippünk: Hipp fenntartható ápoló termékek és törlőkendők: a Hipp Babysanft Natural "Aqua" és "enyhén illatosított" törlőkendők különösen gyengédek a bőrhöz és 100%-ban műanyag és mikroműanyagmentesek. Természetes rostkeverékből készülnek, ezért biológia úton lebomlóak. Mindemellett kellemesen puhák és gyengéden tisztítják a bőrt, vagy 99%-ban vízzel vagy organikus mandulakivonattal. A Hipp Babysanft ápoló termékek nem tartalmaznak mikroműanyagot, mentesek az allergiát okozó illatanyagoktól és nem tartalmaznak többek között parabéneket és parafinolajat sem. Az értékes organikus mandulaolaj természetes módon ápolja és védi a finom bőrt.
A Hipp Babysanft és Mamasanft termékcsalád egyetlen terméke sem tartalmaz mikroműanyagot. A mikroműnyagmentes logóval ellátott Hipp termékek is mentesek ezektől az apró részecskéktől.
Frosch

A biominőség 1986 óta a Frosch márka védjegye. A márka a körkörös gazdasági folyamatban hisz. Például növényi alapú és biológiailag lebomló receptúrák használatával. Minden termék mikorműanyag-mentes és a PET-palackok kizárólag újrahasznosított műanyagból készülnek.
Az alapanyagok körforgása
A sárga zsák rengeteg kiváló újrahasznosításra váró műanyaghulladék lelőhelye. A Frosch termékek flakonjai évek óta 100 %-ban újrahasznosított műanyagból készülnek - többek között olyanból, melyek a sárga zsákból származnak. De ez korántsem magától értetődő. A sárga zsákokba kerülő hulladékok nagy részét jelenleg rossz minőségben hasznosítják újra vagy exportálják vagy elégetik, hőt nyerve ezzel. Csak a töredékét dolgozzák fel magas minőségben. Pedig a műanyag egy értékes erőforrás, mely szinte végtelen mennyiségben újrahasznosítható.
A Frosch termékek flakonjánál felhasznált műanyag 20%-a a sárga zsákokból származik. Így a flakonok a körforgásban maradnak és ahol ez a kör zárt, ott nem termelődik hulladék. Ezek a palackok már nem kerülhetnek a tengerbe!
Ön hogy járul hozzá az óceánok, élővizek védelméhez?
Törekedjen Ön is a fenntarthatóságra a mindennapokban. Akár a háztartásban felhasznált műanyag mennyiségének csökkentésével, akár környezetbarát termékek és márkák vásárlásával. Üzleteinkben számos olyan márkát forgalmazunk, amik kiemelten szívügyüknek tekintik a fenntarthatóság témáját.
Különösen most, nyáron még többet tehet élővizeink védelméért, környezetbarát napvédő termékek használatával.

Korallbarát napozószerek

Korallbarát napozószerek
Az óceánok világnapja alkalmából szeretnénk bemutatni Önöknek korallbarát napozási termékeinket.

Sok napozási termék olyan alapanyagokat tartalmaz, amik ugyan védenek az UV sugaraktól, azonban károsítják a korallokat és azok lárváit. Hozzájárulnak a korallok elfehéredéséhez, ami végül a korall-zátonyok pusztulásához vezet. Így nem csak a klímaváltozás miatt egyre magasabb vízhőmérséklet okolható a korallok megbetegedéséért.

Több natúrkozmetikai márkánk, például az Annamarie Börlind, Biotherm, Dado Sens, Lancaster, V.SUN és Speick, kifejezetten korallbarát napozási termékeket kínál.
Annamerie Börlind

Fejlett technológia és értékes növényi kivonatok felhasználásával az Annamerie Börlind olyan naptejeket fejlesztett ki, melyek megfelelnek napjaink követelményeinek és elvárásainak. Néhány kivételtől eltekintve nem ásványi UV-szűrőket, például titán-dioxidot vagy cinkoxidot használnak, hanem organikus UV-szűrűket. Az organikus UV-szűrűk védenek a leégéstől, illetve annak káros mellék- és utóhatásaitól. Valamennyi Sun termék megfelel az Európai Bizottság UVA- és UVB- sugarak elleni védelemre vonatkozó szigorú szabályozásának, korallbarátok és mikroműanyagmentesek.
De ezek a környezetbarát napozó termékek nem csak a tengerekben és óceánokban található korallokat, hanem a hazai élővizeink halfajait és algáit is védik. Használja strandoláskor környezetbarát termékeinket.
Sajátmárkás termékeink és a fenntarthatóság
Sajátmárkás termékeink esetében is kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, ezért termékeinket és csomagolásukat folyamatosan fejlesztjük.
Számos AVEO, Barfuss, Duchesse, Lavozon, SensiDent és Terra Naturi termékünk mikroműanyagmentes. Keressék a csomagoláson a mikroműanyagmentességet igazoló logónkat.

Új sajátmárkás termékeinket a fenntarthatóság jegyében, ökológia szempontokat figyelembe véve alkotjuk meg. Ezzel párhuzamosan kedvelt toptermékeink összetételét és csomagolását is folyamatosan fejlesztjük. A világ változik és vele együtt változunk mi is. Környezetünkért, Önökért, a fenntartható jövőért!
Egyre több sajátmárkás termékünk rendelkezik környezetbarát minősítéssel, mint például a Kék angyal, a Fairtrade, FSC vagy biominősítés. Az ökoteszteken is folyamatosan bizonyítanak termékeink.

Büszkék vagyunk arra, hogy termékeinket a fenntarthatóság jegyében folyamatosan fejlesztjük, szeretnénk megosztani Önökkel néhány érdekes adatot:
  • Duchesse 300 db-os vattapálcikánk műanyag helyett környezetbarát papír pálcikával rendelkeznek és a termék doboza is papírból készül. A gyártás során használt papírból fenntartható erdőgazdálkodásból, ellenőrzött forrásból származik. Azzal, hogy a vattapálcikák készítésénél lemondunk a műanyag használatáról, évente 30 tonna műanyaggal kevesebbet használunk fel. A 2019-es évben ezzel a fejlesztésünkkel elnyertük az "International Salute to Exellence Award" elismerést személyi higiénia kategóriában.
  • Egy 2019-ben, a fenntartható natúrkozmetikai márkákat használók körében, Németországban végzett online kutatás során Terra Naturi márkánk a negyedik helyen végzett. Ugyanebben az évben a Terra Naturi körömvirágos és vadrózsás kézkrémek elnyerték a "sehr gut" ökominősítést.  
  • Új AVEO kézkrémeinket és a Lavozon Sea Love termékeinket zöld juharlevél jelzéssel ellátott tubusokba töltjük, melyek a kupak kivételével 100%-osan újrahasznosíthatóak. Emelett a tubusok fala sokkal vékonyabb, így a gyártás során sok alapanyagot spórolunk.
  • CleanPack újrahasznosított szemeteszsákjaink 80%-ban újrahasznosított alapanyagból készülnek, 40%-ban újrahasznosított műanyagból. Így a fenntartható alapanyagok aránya jóval magasabb a hagyományos szemeteszsákokénál. A CleanPac újrahasznosított szemeteszsákok csomagolása 100%-ban újrahasznosított papírból készül, ezáltal elnyerte a Kék angyal minősítést. 
  • Softstar papírzsebkendőink zacskóját és dobozát is átdolgoztuk. A vékonyabb fóliavastagságnak köszönhetően és azáltal, hogy dobozaink többségénél, hogy lemondtunk a műanyagbetétről, jelentős mennyiségű nyersanyagot spórolunk. A még jobb újrahasznosíthatóság érdekében nem használunk UV-lakkot sem. Célunk, hogy valamennyi dobozunkat műanyag és UV-lakk használata nélkül állítsuk elő.