Tópusi erdők napja

(Trópusi) erdők napja

A trópusi erdők napjának bevezetését 1989-ben kezdeményezte a WWF, és azóta minden évben szeptember 14-én tartják. Ezen a napon van ugyanis a legjelentősebb Amazonas kutató, Alexander von Humboldt születésnapja. Humboldt 1799 és 1804 között kutatta Dél- és Közép-Amerika esőerdőit, ahol számos korábban addig ismeretlen felfedezést tett. 

Ezen a napon a trópusi és a hazai erdők pusztítására, és a pusztítás emberekre és környezetre gyakorolt hatására szeretnénk felhívni a figyelmet.

Ismerjék meg márkáinkat, amik kiemelt figyelmet szentelnek az erdők védelmének és olvassák el az esőerdőkről, a fenntartható erdőgazdálkodásokról és a bambuszról, mint alapanyagról összegyűjtött információinkat. Tanácsainkat megfogadva, Ön is aktívan tehet az erdők védelméért.

Érdekességek az esőerdőkről

Milyen veszélyek fenyegetik az esőerdőket?

Az esőerdőkben a legnagyobb károkat az erdőírtás okozza. Percenként 40 futballpálya méretű területen kerülnek fák kivágásra. Az írtás oka sokszínű. Mezőgazdasági területként vagy állattartáshoz szükséges földterületként használják tovább a lecsupaszított területeket, a kivágott fákat a papír- és bútoripar alapanyagaként hasznosítják, de nagyon gyakran a talajban található értékek, például aluminium kinyerése a pusztítás oka. 

Miért ennyire fontosak a trópusi erdők?

Az esőerdőket a Föld "zöld tüdejének" is nevezik. Elengedhetetlenek a klíma egyensúlyának megtartásához. Jelentősen lassítani tudják a klímaváltozás folyamatát. Ők termelik a Föld oxigénkészletének 40%-át, miközben szénmonoxidot kötnek meg.
Fontos élőhelyként szolgálnak számos állat- és növényfaj számára. A világ állatfajainak több mint fele az esőerdőkben él. Számos állat- és növényfaj kihalt azonban az idők során és a folyamatos erdőírtás következtében egyre nagyobb élőhelyül szolgáló terület tűnik el a föld felszínéről.
Trópusi erdők napja
A trópusi erdők termelik a világ oxigénjének 40%-át.

A Müller elkötelezettsége a (trópusi) erdők napja mellettA jelenlegi tudományos eredmények azt mutatják: A globális erdőtelepítés segíthet egyszerre két globális válság kezelésében. Egyrészt segít a leromlott élőhelyek helyreállításában és a meglévő biológiai sokféleség védelmében. Másrészt ez az egyik leghatékonyabb eszköz az üvegházhatású szén-dioxid légkörből való eltávolítására.
A Fairventures holisztikusan közelíti meg az erdőtelepítést
A Müller támogatja az erdők újraerdősítését 

Partnerünkkel, a Denkriesennel közösen 2021. november közepétől 2022. január végéig tartó időszakban kuponozással támogatott, kombinált kedvezmény- és adományozási kampányt hajtottunk végre. Ügyfeleink 10%-ot kaptak a Denkriesen termékekre. Ugyanakkor a kuponhoz kapcsolódó Denkriesen eladások 10%-át a Fairventuresnek adományozták, hogy a pénzből helyi és trópusi erdőket erdősítsenek újra.

Így összesen 30 000 euró adomány gyűlt össze a Fairventures számára.
A Müller 2022 közepe óta támogatja a stuttgarti székhelyű Fairventures Worldwide nonprofit segélyszervezetet, hogy Ugandában és hazai erdeinkben erdőtelepítéseket végezzen. Borneó szigetén (Indonézia) és Ugandában (Kelet-Afrika) a Fairventures olyan megközelítést követ, amely nemcsak az ökológiai, hanem a társadalmi és gazdasági szempontokat is figyelembe veszi, és a helyi lakosságra összpontosít. A Müller ugyanakkor elkötelezett az erdők iránt Baden-Württembergben, amelyek az elmúlt években sokat szenvedtek a szárazságtól és a kéregbogárfertőzéstől. Herrenberg önkormányzatával és a Herrenbergi városi erdő erdőterületének felelőseivel közösen a Herrenberg melletti és a Schönbuch természetvédelmi parkban található érintett erdőterületeket őshonos fafajokkal erdősítik újra.
34 000 fa a jobb éghajlatért

A günzburgi városi erdőben összesen 17 000 fával letették egy nagyszabású erdőtelepítési kampány alapkövét. Az év végéig további 17 000 fa újraerdősítését tervezik, így 2023-ban összesen 34 000 fát ültetnek majd el. Ezzel az akcióval a Müller és más együttműködő partnerek a német erdők fenntartható kezelését kívánják támogatni. A különböző fafajok, köztük ezüstfenyők, diófák és rézbükkfák színes keveréke a kiegyensúlyozott faállomány révén számos erdőlakó számára biztosít élhető élőhelyet.
Az erdők élhető életteret teremtenek

Müller sajátmárkák

 • A Duchesse nature újrahasznosított kozmetikai papírzsebkendők 100%-ban újrahasznosított papírból készülnek, így hosszú távon védik az erőforrásokat és a környezetet, ezért kapták meg a "Kék Angyal" díjat. Ezenkívül nem használnak műanyag csomagolást.
 • Az AVEO Professional samponok és kondicionálók szilárd formában is kaphatók. A szilárd termékek környezetbarát alternatívát jelentenek a hagyományos, műanyag csomagolású termékekkel szemben. A karton megújuló nyersanyagok felhasználásával készül és újrahasznosítható. A szilárd darabok vízcsökkentett összetétele hosszú élettartamot biztosít. Egy darab szilárd sampon körülbelül két flakon folyékonynak felel meg. 
 • A Terra Naturi szilárd sampon különösen környezetbarát alternatívája a hagyományos samponoknak. Itt a műanyag csomagolás helyett karton csomagolást kapnak a termékek, amely megújuló nyersanyagok felhasználásával készül és újrahasznosítható. A folyékony samponhoz/balzsamhoz képest vízcsökkentett formulát használnak, amely hosszú élettartamot eredményez. Egy darab szilárd sampon/kondicionáló körülbelül két flakon folyékony samponnak/balzsamnak felel meg.
 • A Beauty Baby ökopelenka extra puha és hipoallergén, és a legjobb választás az érzékeny bababőrre. A termék CO2-semleges gyárból származik, és 100%-ban megújuló energiával készül.
 • Számos CleanPac termék esetében a nyersanyagokat fenntartható erdőgazdálkodásból szerzik be. Például a CleanPac fa evőeszközök fája felelősen kezelt erdőkből származik, és 100%-ban biológiailag lebomló. A CleanPac is egyre inkább a fenntartható nyersanyagokra összpontosít, mint például a különböző méretű, 100%-ban bambuszból készült ujjnyársak.
 • A "Kék Angyal" pecséttel ellátott Paperzone termékek 100%-ban újrahasznosított papírból készülnek, mint például az újrahasznosított másolópapír vagy az újrahasznosított szürke színű DIN hosszú öntapadós borítékok.

Mit tehet Ön az erdők védelméért?

Még a kis intézkedések is segítenek az erdő védelmében. Összegyűjtöttünk néhány tippet az Ön számára:

 • Takarékoskodjon a papírral, használjon újrahasznosított papírt, vagy használja többször a papírlapokat.
 • Tudatos húsfogyasztás: jobb, ha kevesebb húst eszünk, vagy egyáltalán nem eszünk.
 • Keresse az FSC®-pecsétet a fatermékeken, és ne vásároljon trópusi fából készült bútorokat.
 • Kerülje az alumíniumot: Ne csomagolja a reggelizőcsomagokat fóliába, hanem csomagolja ételdobozba vagy méhviaszos törlőkendőbe (vegán változatok is kaphatók).
 • Használja az okostelefonját, ameddig csak lehet (mert a gyártásukhoz nemesfémekre van szükség, amelyek általában csak trópusi erdőkben találhatók) - ha az okostelefon valóban nem használható már, újrahasznosítható.
 • Élelmiszervásárláskor használjon regionális, szezonális, biotermesztésből származó termékeket.
 • Szervezetek segítségével maga is ültethet új fákat.
 • Vásároljon bambuszból készült fenntartható termékeket: A bambusz naponta több mint egy métert nő, és sokkal több bambuszt lehet kivágni az állomány veszélyeztetése nélkül, mint amennyi fát ki lehetne vágni.
 • Használjon újrafelhasználható szívószálakat, például rozsdamentes acélból vagy üvegből.
 • Műanyag- vagy papírzacskók helyett használjon vászonszatyrokat és hálókat a gyümölcsök, zöldségek és kenyér vásárlásához.
 • Keresse a "Kék Angyalt": az újrahasznosított papírból készült termékek a "Kék Angyal" garanciával rendelkeznek arra, hogy a termékek papírrostjai 100%-ban hulladékpapírból származnak. Már a legapróbb odafigyeléssel is hozzájárulhat az erdők védelméhez.További tartalmak a fenntarthatósággal kapcsolatban