A cukor utáni vonzalom belénk van kódolva, és evolúciós szempontból teljesen érthető. Elődjeinknek ugyanis az édes élelmiszer nem csak energiaforrást, hanem biztonságot is jelentett: ami a természetben édes, az általában magas tápanyagtartalmú, és legtöbbször nem mérgező. Így a méz, a bogyós és szárított gyümölcsök igencsak közkedveltek voltak, és ezért csak korlátozott mértékben voltak elérhetők. Ennek alig 250 éve. Ma már az édes élelmiszerek inkább alapvetőnek, mintsem luxusnak számítanak.

Mennyi cukrot ehetünk? – a WHO ajánlása
Egy német évente kb. 32 kilogramm cukrot fogyaszt, ami naponta kb. 88 grammnyi cukorbevitelt jelent. A Világegészségügyi Szervezet (WHO) ajánlása szerint a napi kalóriabevitel kevesebb, mint tíz százalékát tehetné ki a cukor. Az iparosodott országokra jellemző, keveset mozgó felnőtt napi cukorbevételét 50 grammra kellene korlátozni. Ez nagyjából tizenkét teáskanálnyi cukornak felel meg. A gyerekekre ennek a fele érvényes.
Ez csak a hozzáadott cukorra vonatkozik, függetlenül attól, hogy a termelőnél, a gasztronómiában vagy saját konyhánkban kerül fogyasztásra. Ezt az értéket az sem befolyásolja, hogy klasszikus finomított cukorról, édesítőszerről, mint a gyümölcslé koncentrátumok, mézről, szirupról vagy nektárról van szó. A mérsékelt fogyasztás ugyanúgy vonatkozik mindegyikre. Az utóbbiak azonban jó alternatívák lehetnek, mivel a fehér cukorhoz képest kevésbé feldolgozottak, így erősebb édes ízt adnak ugyanakkora mennyiségnél és egy kis változatosságot nyújtanak.

Agávé szirup
Ezt az édesítőszert a trópusi Mexikóban őshonos agávé növényből nyerik. Először eltávolítják a hosszúkás, lándzsás leveleket, és leszüretelik az agávé húsát. Ezt felaprítják, kifacsarják és sűrűre főzik, ami egy rendkívül édes nektárt eredményez. A cukorösszetételét nézve fruktózban gazdag, ez kölcsönöz erőteljes, édes ízt az agávé nektárnak. Mérések szerint 65 gramm agávé szirup 100 gramm fehér cukornak felel meg. Emellett nagyon visszafogott, szinte semleges íze van, így jól felhasználható akár gyümölcssalátában, gyümölcsjoghurtban, vagy desszertekben is. Gyorsan feloldódik, így ideális kávé, tea vagy más italok édesítéséhez is.

Juharszirup
A cukorjuhar levele díszeleg a kanadai zászlón, így nem meglepő, hogy a szüretelt termés nagy része innen származik. A fa törzsében édes nedv folyik, melyet kis fúrt lyukakon keresztül nyernek ki, majd sűrűre főznek. Egy liter juharszirup elkészítéséhez legalább 32 liter nedvre van szükség. Minőségét betűkkel jelzik: az A minőségű szirup az első szüretelésből való, világos színű és enyhe ízű. A C minőségűt később csapolják le a fából, így színe sötétebb és intenzívebb aromájú. Legyen A vagy C minősítésű, a juharszirup a visszafogottabb édes íz mellett jellegzetes karamelles vonással rendelkezik. Kanadában és Amerikában a gofrik és palacsinták kísérője, de nagyon jól illik salátaöntetekbe vagy pikáns szószokba. 100 gramm fehér cukor hozzávetőleg 140 gramm juharsziruppal helyettesíthető.

Datolya szirup
Ennek a szirupnak az alapja a kimagozott, vízbe áztatott datolya. A természeténél fogva aromás és nagyon édes gyümölcshúst kisajtolják, és az így nyert nedvet sűrűre főzik. Így sötétszínű, erős aromájú szirup keletkezik. Az édes íz mellett gyümölcsös és malátás vonások is felfedezhetők a szirupban. Édes íze erősebb a fehér cukorénál, így elég belőle 80 gramm, hogy 100 gramm cukrot helyettesíthessünk. A közel-keleti konyhában már évtizedek óta szívesen használják gyakori előfordulása miatt. A datolyaszirup remek hozzávalója lehet pikáns ételeknek, és mivel jól oldódik, kiválóan illik smoothie-khoz, vagy más italokhoz. Ezen kívül ideális édesítőszer müzli- vagy gyümölcsszeletekhez.

Kókuszvirág szirup
Ez a név kicsit félrevezető lehet, mivel a szirup nem kókusz ízű, mert nem a kókusz gyümölcshúsából készül, hanem a nektárt a kókuszpálmából vonják ki. Ez azonban sok munkával jár: a szüretelőnek naponta kétszer fel kell másznia a pálmafára, hogy felvágja a virágzatot, és összegyűjtse a lassan csordogáló nedvet. Ezt követően a nedvet megtisztítják és sűrűre főzik. Az eredmény pedig egy nagyon sötét színű, édes, karamelles szirup, mely enyhén a malátára emlékeztet. Az édes íz ebben az esetben is erősebb a fehér cukorénál: Édes ízének ereje ennek a szirupnak is felülmúlja a fehér cukorét: 100 gramm fehér cukor kb. 80 gramm kókuszvirág sziruppal ér fel. Így nagyon jól illik desszertekhez, péksüteményekhez vagy akár pikáns wok ételekhez.

Rizsszirup
Ez a szirup az egyik legrégibb édesítőszereink közé tartozik, és hosszú, ázsiai múltra tekint vissza. Elkészítése nagyon egyszerű: a rizst lereszelik és megfőzik, majd beindul a természetes erjedési folyamat. Ezalatt az enzimek a rizsben található keményítőt kisebb cukormolekulákra bontják fel. Ráadásul gyakorlatilag nem tartamaz gyümölcscukrot. A rizsszirup édes ízének ereje megfelel a fehér cukorénak, és az enyhe édesség mellett diós jegyeket is felfedezhetünk. Így ez a szirup, hasonlóan a mézhez, akár szendvicsre is kenhető, de remek kiegészítője lehet a kelt tésztáknak is.

Agave szirup A minőségű juharszirup Datolya szirup Kókuszvirág szirup Rizsszirup
Íz Erős édes íz, enyhe sajátos és gyümölcsös vonásokkal Enyhe édes íz, karamelles vonásokkal Erős édes íz, malátás hatással Erős édes íz, karamelles vonásokkal Kellemes édes íz, diós jegyekkel
Felhasználás Gyümölcssaláta, gyümölcsjoghurt, desszertek és italok Palacsinta, gofri, öntetek és szószok Pikáns ételek, házi készítésű gyümölcs- és müzliszeletek Desszertek és péksütemények Szendvicskrémek, italok és péksütemények
100gr cukornak (=6 ek.) felel meg 65gr (=4 ek.) 140gr (=8 ek.) 80gr (=5 ek.) 90gr (=5 ek.) 100gr (=6 ek.)
Főzés, sütés cukorhelyettesítőkkelSzuper receptek Önnek