Mikroműanyag mentes
„Minden egyes műanyag termék, amit az elmúlt 50 évben állítottak elő és bekerült a tengerekbe, még most is ott lebeg valahol.“
Tony Andrady, amerikai kémikus, Research Triangle Institute; https://www.otto.de/reblog/mikroplastik-die-winzige-gefahr-12346/
Környezetünk fenntartása érdekében és a felelősségteljes kereskedelem jeleként nagyon komolyan vesszük a mikroműanyagok témakörét. Ez jócskán túlmutat a Müller sajátmárkás kozmetikumokat illetően azokon a kötelezettségeken, melyeknek az átfogó törvényi szabályozásoknak köszönhetően eleve megfelelünk.
A műanyag termékek nagyon nehezen bomlanak le, akár évszázadokon át szennyezhetik a tengereket. Az Északi-tengerben köbméterenként 20 részecskét mértek, az északi-sarki jégben pedig egy millió részecskét (www.awi.de/im-fokus/muell-im-meer/mikroplastik.html).

Németországban jelenleg nincs törvényi szabályozás a mikroműanyagokat illetően. Mikroműanyagok alatt azokat a szilárd műanyag részecskéket értjük, melyek kisebbek 5 mm-nél, nem oldódnak vízben és biológiai úton sem bomlanak le. A „mikroműanyag mentes“ jelölésünkkel a Müller sajátmárkás kozmetikumjainknál továbblépünk egyet és csak olyan szintetikus polimereket szerzünk be, melyek duzzadóképesek (félig szilárdak) és vízben oldódnak. A szintetikus polimerek a kozmetikumokban többnyire filmképző anyagként, tömegnövelőszerként, kötőanyagként és habzószerként fordulnak elő.
Mikroműanyag mentes
A „mikroműanyag mentes” jelölést a Müller sajátmárkás termékeinknél azokra a termékekre használjuk, melyek az aktuális BUND vásárlási tanácsadója szerint mikroműanyag mentesek (2018-as állapot/Német Környezet- és természetvédelmi bejegyzett Szövetség). Ez azt jelenti, hogy a termékben a következő anyagok nem kerülnek felhasználásra:

 • Polietilén (PE)
 • Polietilénglikol (PEG)
 • Polipropilén (PP)
 • Polipropilén-glikol (PPG)
 • Polietilén tereftalát (PET)
 • Nylon-12 (nejlon-12)
 • Nylon-6 (nejlon-6)
 • Poliuretán (PUR)
 • Akril kopolimer (AC)
 • Akril krosszpolimer (ACS)
 • Poliakrilát (PA)
 • Polymetil Metakrilát (PMMA)
 • Polisztirén (PS)
 • Polikvaternium

A „Mikroműanyag mentes“ jelölés kizárólag a beltartalomra vonatkozik, a csomagolásra vagy más hordozóanyagra nem. 

Célunk, hogy gyártóinkkal közösen olyan megoldásokat dolgozzunk ki, hogy a jövőben egyre több olyan terméket kínáljunk, mely szintetikus (folyékony vagy szilárd) polimerek nélkül készülnek. Azonban egy ilyen mértékű termék átformáláshoz átmeneti időszakra van szükség, mivel az alternatív anyagok bevezetését először hatékonyságra, biztonságosságra, környezetkímélő hatásra és termékstabilitásra kell tesztelni. Így jelenleg még előfordulnak kivételek a termékek között. Emiatt néhány összetevő és konzisztencia előállítása jelenleg polimerek nélkül nem lehetséges. Az aktuális helyzetre való tekintettel először is alternatív alapanyagokat kell felkutatni.
Hogyan kerül a mikroműanyag a környezetbe?

A mikroműanyag kétféleképpen kerülhet a környezetbe, mely így mind az emberre, mind a természetre veszélyt jelent. A mikrorészecskéket kétféle csoportba sorolhatjuk, különbséget teszünk az elsődleges és a másodlagos mikroműanyag között.

Elsődleges mikroműanyag
Az elsődleges mikroműanyag alatt nem a műanyagrészecskéket értjük, vagy a granulátumokat, melyeket gyárilag állítanak elő. A műanyag termékek előállítása során képződnek, vagy pl. egyes kozmetikai termékek részei lehetnek. A tisztító üzemek az apró részecskéktől nem tudják megtisztítani a szennyvizet, mely így a környezetbe, folyókba, patakokba jut. Ha ezek a részecskék eljutnak a tengerig, onnan már nem lehet őket eltávolítani és hosszú évszázadokon át szennyezhetik a környezetet.

Másodlagos mikroműanyag
A másodlagos mikroműanyagok közé soroljuk azokat a műanyagokat, melyek a műanyag termékek (pl. műanyag szatyrok, palackok, halászháló, szintetikus textilszövetek) bomlása során keletkeznek. A lebomlási folyamat már dörzsölés és a műszálas anyagok mosása során is megkezdődik.

A szinteikus polimerek
A szintetikus polimerek az Öko-Test 2017/02-es kiadványa szerint gyárilag előállított anyagok, melyek kémiai reakció során keletkeznek. Az alapanyagoktól és a molekulák nagyságától függően lehetnek vízben oldhatóak vagy vízben nem oldhatóak. Szilárd és folyékony halmazállapotúak is lehetnek. A legtöbb szintetikus polimer biológiailag nehezen bomlik le. A szintetikus polimerek a kozmetikai termékekben, pl. napvédőkrémekben, stabilizátorként emulziókban, hajbalzsamokban, tartást segítő hajápolási termékekben is előfordulhatnak.

„A Müller legtöbb sajátmárkás kozmetikai terméke nem tartalmaz mikroműanyagokat.“
 
A tanúsítvánnyal rendelkező natúrkozmetikumok alternatívaként szolgálhatnak. Hiszen ezek a termékek nem tartalmaznak mikroműanyagokat. A Müller sajátmárkás termékei, mint a Terra Naturi, Naturé rendelkeznek ilyen minősítéssel. Csak természetes alapanyagokat tartalmaznak, szilikontól, ásványi olajoktól, színezőanyagoktól, illatanyagoktól és tartósítószerektől mentesek.
Terra Naturi
Natrue
Nature