A KOH-I-NOOR gyárat Josef Hardtmuth alapította 1790-ben. A ceruzagyártás előtt agyagáruval foglalkozó Josef grafitot, kormot, agyagot, ill. kötőanyagot kevert össze, ebből lett a grafitceruzabél. Ennek a három anyagnak az arányát változtatva kapjuk meg a különböző keménységű ceruzákat 8H-tól a 8B-ig, összesen 21-féle keménységben. A „H” betű Hardmuth nevéből származik, míg a „B” a csehországi gyár székhelyére, Budweiser-re utal (napjainkban České Budějovice).

Kezdetben a gyártásban Bécsben volt, de 1848-ban áttelepítettek České Budějovice-be, ahol mai napig is üzemel.

A KOH-I-NOOR elnevezést, amely egy sárga gyémántnak a neve, 1894-től használják és a cég szimbólumává vált. A KOH-I-NOOR nevet a brit Viktória királynő ajándékozta a Hardmuth vállalatnak elismerése jeléül a kiváló termékek iránt.

A grafitceruza-gyártás az évek során tovább fejlődött, megjelentek a színes ceruzák, radírok és egyéb iskolai eszközök is a választékukban. Biztosan mindenkinek ismerős az úgynevezett „elefántos” radír.

Számos terméket gyártó KOH-I-NOOR Hardmuth választékában megtalálhatók antibakteriális termékek is, mint színes ceruza és gyurma.

A KOH-I-NOOR Antibakteriális gyurmák puhák, könnyen formázhatók és nem száradnak ki levegőn hagyva sem. A különböző színek jól keverednek egymással, így a legkülönfélébb alkotások hozhatók létre.

A gyurmázás azon túl, hogy kitűni szórakozás és időtöltés nagyon fontos fejlesztő. A tapintás, a gyúrás, a különböző formák elkészítése mind a különböző készségek fejlesztésében segíti a gyerekeket.

A KOH-I-NOOR Antibakteriális színes ceruzái puha és nagy színintenzitású pasztellel készülnek, amelynek köszönhetően egy élmény a rajzolás. A háromszögletű, vékony test pedig kényelmes fogást biztosít hosszabb használat mellett is.