Az óceánok világnapja egy évente megrendezett akciónap, célja egyrészt, hogy felhívja a figyelmet a világ
óceánjainak ökológiai jelentőségére, de az olyan problémákra is, mint a szennyezés vagy a túlhalászás.
Az Óceánok Világnapját 2009 óta minden évben június 8-án ünnepeljük. 2008 decemberében
az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hozta létre ezt az akciónapot.

Ezen nap alkalmából szeretnénk felhívni a figyelmet óceánjaink védelmére,
és elősegíteni a fenntartható és környezetbarát cselekvés tudatosítását. Tudjon
meg többet óceánjaink főbb problémáiról, például a túlhalászásról és a tengerekbe különböző
módon bekerülő műanyaghulladékról. Emellett bemutatjuk Önnek azokat a nálunk elérhető
márkákat, amelyek különleges csomagolásukkal vagy terméktervezésükkel, illetve különleges
kampányokkal és projektekkel jelentősen hozzájárulnak óceánjaink védelméhez. Emellett
nagyszerű versenyeket, adománygyűjtő kampányokat, valamint tippeket és trükköket is
felfedezhet az óceánok mindennapi védelmére.

Az óceánok bajban vannak

A túlhalászás az óceánjainkat sújtó egyik legnagyobb probléma. Sajnos az óceánok gazdagsága sem kimeríthetetlen. A kereskedelmi céllal hasznosított halállomány több mint 33%-a, a Földközi-tengeren és a Fekete-tengeren pedig az állomány több mint 60%-a már most túlhalászottnak tekinthető.

A másik nagy probléma a vizekbe kerülő szemét, különösen a műanyaghulladék. A szemét különböző módon kerül a tengerbe. A tengerbe kerülő hulladék egy része a halászatból, a hajózásból és a tengeri iparból, de a legtöbb hulladék a szárazföldről származik. Egy része a szél segítségével vagy a folyókon keresztül kerül a tengerbe.
A tengerben lévő szemét háromnegyede műanyag, ami egyre nagyobb problémát jelent. Több száz évig is eltarthat, amíg ez az anyag teljesen lebomlik. Addig a műanyag apró részecskékre - úgynevezett mikroműanyagokra - bomlik.

Sajnos ez sok kozmetikumban vagy szintetikus ruházatban is megtalálható, és a szennyvízzel a tengerbe kerül. A mikroműanyaggal az a nagy probléma, hogy a tengeri állatok táplálékként fogyasztják. A tengeri állatok fogyasztásával az emberi szervezetbe is bejutnak, melynek következményei még nem teljesen feltártak. De a tengeri élőlények is beleakadhatnak a nagy műanyagdarabokba, és így elpusztulhatnak.

Legfőbb ideje, hogy a vállalatok újragondolják és nagyobb figyelmet fordítsanak a fenntarthatóságra az óceánok és a vizek védelme érdekében.

Testápolás

A lavera natúrkozmetikumok védik a környezetet, így az óceánokat is. A termékek biológiailag lebomlanak. A természetes, ásványi eredetű, bőrápoló összetevőket tartalmazó napvédő termékek a hawaii korallzátony-törvényt követik, és "zátonybarátok" - a csomagolás viszont 97%-ban újrahasznosított anyagból áll (zárás nélkül). Minden lavera tusfürdő és fogápolási termék mikroműanyagmentes. Különösen a lekerekített olajbogyómagból készült természetes hámlasztó testeket tartalmazó tusfürdő és a bambuszcellulóz tisztítótesteket tartalmazó fehérítő fogkrém. A lavera szilárd termékei pedig teljesen elkerülik a műanyag csomagolást, és papírba vannak csomagolva - az összehajtható doboz újrahasznosítható és 100%-ban újrahasznosított rostokból készül.
A Biotherm a Live By Blue Beauty fenntarthatósági kampánya által arra törekszik, hogy olyan termékeket hozzon létre, amelyek nem csak a bőrre vannak jó hatással, de a bolygónkra is vigyáznak, nagy hangsúlyt fektetve az óceánokra. A Blue Beauty stratégiája az értéklánc minden területére kiterjed, a természetes összetevők beszerzésétől kezdve a formulák kifejlesztésén és a csomagoláson át, egészen a termék életének végéig, annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a vizek és a vízi élővilágra gyakorolt környezeti lábnyom mértékét. Több megújuló összetevővel, hatékonyabb, fenntarthatóbb és természetesebb összetevők előállításával, valamint az óceánokkal kíméletes formulával szeretné elérni fenntarthatósági céljait. Figyelemmel kíséri formulái vízi élővilágra gyakorolt hatását, és a Water Lovers Formulációs Szabályzat segítségével igyekszik minden termék összetételének javítására. Törekszik a fenntartható és újrahasznosított anyagok használatára minden ponton, a csomagolástól az eladásig, ezen felül civil szervezetekkel és a legelismertebb szakértőkkel együttműködve támogatja az óceánok védelmét.
A tetesept esetében a gondoskodás és a szórakozás áll a középpontban: a saját, innovatív termékfejlesztési részlegük extra kíméletes formulákat fejleszt ki az érzékeny gyermekbőr számára, vegán és 98%-ban természetes eredetű összetevőkkel. De a termékek nemcsak a kicsiknek, hanem a környezetnek is jót tesznek. Minden termék összetétele - legyen szó tusfürdőről vagy habfürdőről - mentes a mikroműanyagoktól. A termékek klímasemlegesnek minősülnek, és a vállalat a csomagoláshoz újrahasznosított anyagokat használ. A tetesept emellett partnerként együttműködik a WWF-fel egy tanzániai édesvízi projektben, amelynek célja az állatok és az emberek élőhelyének védelme.
A név mindent elmond: a HYDROPHIL a víz szeretetéről szól. A HYDROPHIL megújuló nyersanyagok és természetes, mikroműanyagok nélküli összetevők használatával védi az óceánokat. Az olyan termékek, mint a bambuszból készült fogkefék és vattakorongok már több mint 145 tonna műanyagot takarítottak meg. Ez 145 tonnával kevesebb, ami a világ óceánjaiba kerül. A HYDROPHIL az újrafelhasználható Nature Pads termékekkel támogatja a Plastic Bankot a déli országokban. Ott a helyiek az összegyűjtött műanyaghulladékot pénzre és árukra cserélik. Így ahelyett, hogy az óceánokba kerülne, a műanyagot újrahasznosítják.

Napozó termékek

A V.SUN Premium Suncare megbízhatóan védi a bőrt a naptól anélkül, hogy károsítaná a korallzátonyokat. A V.SUN termékekhez nem használnak nanorészecskéket, mikroműanyagokat, vagy más, a korallok növekedését károsító összetevőket. A vállalat így megfelel a nyugat-csendes-óceáni Palau szigetállam szigorú követelményeinek. Ezenkívül minden egyes eladott V.SUN termék után non-profit szervezetek támogatják az óceánokért végzett munkájukat, például a Coralive.org kezdeményezést, amely a korallzátonyok és a part menti ökoszisztémák helyreállítását célozza az érintett területeken. A még nagyobb fenntarthatóság felé tett lépés a V.SUN tubusok gyártásának 2021-ben történő átállítása a PCR (fogyasztás utáni újrahasznosított) műanyagra.
A megfelelő naptej kiválasztása nemcsak azért fontos, hogy megvédje a bőrt az égési sérülésektől és a hosszú távú károsodástól, hanem az óceánok és a tengeri élővilág megőrzése érdekében is. Az ANNEMARIE BÖRLIND fejlett technológiával és értékes növényi kivonatokkal olyan termékeket fejlesztett ki, amelyek megfelelnek a mai kor követelményeinek és irányelveinek. Így néhány kivételtől eltekintve nem ásványi UV-szűrőket, mint például titán-dioxidot vagy cink-oxidot használnak, hanem szerves UV-szűrőket. Az alkalmazott, jól tolerált szerves fényvédő szűrők védelmet nyújtanak a leégés veszélye és a jól ismert mellékhatások és utóhatások ellen. Minden SUN termék megfelel az Európai Bizottság szigorú követelményeinek az UVA és UVB sugarak elleni védelem tekintetében. Így az ANNEMARIE BÖRLIND napvédő termékek korallbarátok, mikroműanyagok nélkül, és nyugodtan használhatók.

Natúrkozmetikumok

Legyen szó újrafelhasználható alternatív termékekről, mint a sminkeltávolító vattakorongok, vagy innovatív, műanyagtakarékos anyagokról, mint a parafa és a búzaszalma - a PARSA Beauty megfelel a mindennapi életben a nagyobb fenntarthatóság iránti vágynak! A PARSA Beauty folyamatosan fejleszti a csomagolását is, és egyre inkább átállítja az összes csomagolást FSC® tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított papírra, és minden elkerülhető helyen megtakarítja a műanyagot. A PARSA kifejezetten olyan termékeket gyárt, amelyek támogatják a fenntartható és erőforrás-takarékos utat a jövőbe! A családi tulajdonban lévő sinsheimi fő telephelyén a vállalat 100%-ban klímasemleges: a vonatkozó CO2-kibocsátást nyilvántartásba vették és a lehető legnagyobb mértékben csökkentették, az elkerülhetetlen CO2-kibocsátást pedig nemzetközileg tanúsított éghajlatvédelmi projektek támogatásával ellensúlyozzák!

A natúrkozmetikumokban a Dr.Hauschka kizárólag természetes eredetű összetevőket használ.  A termékek nem tartalmaznak ásványi olajokat, szilikonokat és szintetikus tartósítószereket és mikroműanyagokat. A növényi összetevők természetesen biológiailag lebomlóak. Ugyanez vonatkozik az állati összetevőkre, például a mézre vagy a méhviaszra. Az ásványi eredetű anyagok, például egyes sminktermékekben használt vas-oxidok semlegesek a vízben, és természetesen lerakódnak az üledékben. A felületaktív anyagok természetes eredetükből adódóan megfelelnek a teljes biológiai lebonthatóság követelményeinek is. Apropó: A jövőben az EU-ban törvény tiltja a szilárd mikroműanyag részecskék kozmetikai felhasználását. Ez a tilalom azonban nem érinti a folyékony műanyagokat, például a szilikonokat, amelyek számos samponban megtalálhatók.

A minősített SANTE natúrkozmetikai márka elkötelezett a környezetvédelem és a műanyagok általános csökkentése mellett. A "Vigyázz magadra és a világra" mottóhoz híven a SANTE hatékony natúrkozmetikumokat ígér természetes összetevőkkel és fenntartható cselekvéssel a föld és tengerei védelmében. Sok hagyományos kozmetikai termékkel ellentétben ezért minden SANTE termék mentes a mikroműanyagoktól. Az 5 mm-nél kisebb méretű mikroműanyagok olyan aprók, hogy még a legmodernebb szennyvíztisztítók sem tudják kiszűrni őket. A halak és más élőlények lenyelik a mikroműanyagot, lehetővé téve az apró részecskék bejutását a táplálékláncba. A mikroműanyag-mentes kozmetikumok ezért a jobb választás a környezet és az emberek számára.

Játékok

A Mattel célul tűzte ki, hogy 2030-ra kizárólag újrahasznosított, újrahasznosítható vagy bioalapú műanyagokat használjon termékeiben és csomagolásaiban. Eközben piacra dobta a Barbie Loves The Ocean babákat, az első olyan babakollekciót, amely 90%-ban újrahasznosított, óceánokhoz kötődő műanyagból készült. Olyan műanyagból készül, amely potenciálisan az óceánokba kerülne olyan helyeken, ahol nincsenek hulladékgyűjtő rendszerek. A Mattel a nemzetközi Mattel PlayBack programon keresztül a régi és törött játékokat is visszagyűjti, hogy megmentse őket a hulladékégetőtől, és helyette újrahasznosítsa őket.

Tippek és trükkök élővizeink védelmére a mindennapokban


  •     Ne dobja el a szemetet hanyagul, mindig tegye a szemetesbe. Ha észreveszi, dobja ki mások szemetét is, és vigyen haza minden szemetet, ami a tengerparti kirándulása alatt keletkezett.
  •     Vásároljon fenntartható termékeket - így értékes természeti erőforrásokat takaríthat meg, és elkerülheti a pazarlást. Használjon műanyagmentes csomagolást, újrahasználható palackokat, és bevásárláskor vigye magával a saját vászontáskáját.
  •     Különösen az apró műanyagdarabok nagyon veszélyesek a természetre. Az üvegdugók, cigarettacsikkek, cukorkacsomagolások stb. a saját táskádba tartoznak, amikor kimozdulsz, majd a szemetesbe, nem pedig a természetbe.
  •     A gyorsételek és az "elvitelre" szánt termékek szemetet okoznak. Útközben használjon zárható kávéspoharakat, fogyasszon ételt a helyszínen, vagy vigye magával az otthonról hozott szendvicseket konzervdobozban.
  •     Válogassa szét a hulladékot - ez az egyetlen módja annak, hogy a műanyagot és más anyagokat egyáltalán újrahasznosítsa.
  •     Ha kozmetikumokat, szappanokat vagy akár fogkrémet vásárol, győződjön meg róla, hogy nem tartalmaznak műanyag részecskéket, például polietilént.
  •     Csökkentse tudatosan a halfogyasztását, hogy a halállományok szaporodni tudjanak. Korlátozhatja magát bizonyos típusú halakra vagy tenger gyümölcseire, például a tenyésztett kagylókra is.
  •     Támogasson szervezeteket és projekteket, és vegyen részt önkéntes tisztító akciókban a tengerpartokon, strandokon és folyópartokon.
Korallbarát fényvédők

Az óceánok világnapja alkalmából szeretnénk bemutatni korallbarát fényvédőinket is. Egyes napvédő krémek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek védenek az UV-sugárzás ellen, de károsak a korallokra és lárváikra. Ennek eredményeképpen a naptej hozzájárulhat a korallok kifehéredéséhez, ami a korallzátonyok pusztulásához vezet. Tehát nem csak a vízhőmérséklet emelkedése a felelős, ami elsősorban a globális felmelegedésnek tudható be. A korallok nélkülözhetetlenek a törékeny zátonyok ökoszisztémájának túléléséhez. Védik a partokat azáltal, hogy megtörik a hullámokat, és így megakadályozzák, hogy a víztömegek akadálytalanul elérjék a szárazföldet. A megfelelő naptej kiválasztása nemcsak azért fontos, hogy megvédjük a bőrünket az égési sérülésektől és a hosszú távú károsodástól, hanem azért is, hogy megóvjuk az óceánokat és a tengeri élővilágot!