Alnatura kókuszdió
Egzotikus kókuszdió

Gasztronómiai utazás a pálmafák vidékére? Ez egy élelmiszerrel sem valósítható meg olyan jól, mint a kókusszal. Teljesen mindegy, hogy reszelt formában, olajként vagy tejként használjuk, a kókusztermékek a pikáns és édes ételekben vagy akár péksüteményekben is egzotikus ízvilágot teremtenek. Az Alnatura termékcsaládban is nagy választékban megtalálhatóak a kókuszból készült termékek, ráadásul mind bio-minősítésű.

A trópusi táj karcsú, hajlékony pálmafái (Cocos nucifera L.) akár 25 méterre is megnőhetnek, és gyümölcseik elérhetik akár az egy kilót is. A virágok beporzástól az érett gyümölcs kialakulásáig, mely botanikus értelemben véve nem dió, hanem csonthéjas termés, egy egész év telik el. Hét hónap alatt már teljesen kifejlődik a kókuszdió, de még nem érik meg. Ebben az éretlen formájában rejlik a kemény héj alatt az édes-savanyú víz, a kókuszvíz, melyet Cocodrinknek is neveznek. Ezt ma már nem csak a trópusokon, hanem idehaza is szeretettel fogyasztják, többek között egzotikus koktélok alapjaként. Ha viszont hagyjuk a kókuszdiót a pálmafán megérni, belsejében fehéres-krémszínű zsíros gyümölcshús keletkezik, amely a sokféle kókuszból előállított termék alapanyagaként szolgál:
A gyümölcshús sajtolásából kókuszolajat kapunk, mely a környezet hőmérsékletétől függően lehet folyékony vagy szilárd halmazállapotú zsír, mely ugyanúgy alkalmas sütésre és főzésre is. Ha a friss gyümölcshúst megőröljük, kókuszpüré lesz belőle. A gyümölcshúst szárított formájában pedig chipsként vagy kókuszreszelékként használhatjuk fel, akár magában rágcsálnivalóként vagy kekszek, müzliszeletek vagy szendvicskrémek hozzávalójaként. De mi is az a kókusztej, mely az ázsiai és karibi ételek és koktélok leghírhedtebb összetevője a kókusztermékek családjából? A megoldás pedig: egész egyszerűen forró vízzel összekevert és finomra őrölt gyümölcshús. Így egy olyan zamatos, krémes állagú tejet kapunk, mely tökéletesen beleillik a vegán konyhába is.